Dom w Krakowie

Lokalizacja:

Wieliczka, Polska

Rok:

2013

Projekt butikowego hotelu

Projekt butikowego hotelu na wsi. Budynek, którego przeznaczeniem jest baza noclegowa dla ludzi poszukujących spokoju wsi, łagodnych krajobrazów i oddechu od wielkomiejskiego szumu. Pierwowzorem tego projektu jest drewniana chata w typowa dla podkrakowskiej zabudowy wiejskiej. Chałupa z bali drewnianych, dach kryty gontem. Budynek o kilkudziesięcioletniej historii. Projekt założył całkowitą rozbiórkę historycznej zabudowy, poddanie jej kompletnej renowacji i odtworzenie z użyciem pierwotnych materiałów, ale tylko części parteru. Program funkcjonalny wymagał od kondygnacji poddasza zdecydowanie większej powierzchni, stąd należało kondygnację poddasza wykonać wg nowego projektu. Stąd w projekcie zauważalny jest głęboki nawis nad ukształtowanym  tarasem z jednej strony oraz wejściem do budynku z drugiej. W ścianie szczytowej po obu stronach wykształcone zostały dwa potężne okna, które dają przepiękny widok na okolicę, a także nocą są niczym latarnia wskazująca drogę.

Projekt butikowego hotelu o interesujących materiałach

Kompozycję architektoniczną tworzą dwie bryły. Jedna tradycyjna, odtworzona na rzucie istniejącego budynku oraz druga, nowoczesna. Elewację tradycyjnej części tworzą bale drewniane otrzymane z historycznej zabudowy. Bale po rozebraniu zostały poddane renowacji i na powrót wykorzystane do utworzenia elewacji. Skrzydło nowoczesnej części zostało oparte na planie prostokąta posadowionego na kamiennej podwalinie. Elewację budynku wykonaliśmy z blachy rdzawej typu cor-ten. Materiał ten wykorzystaliśmy także do pokrycia okiennic, dzięki czemu budynek może w zależności od potrzeb zostać całkowicie zamknięty, stanowiąc kompozycyjny monolit.

Niesztampowy projekt od Genius Loci Architekci

Poszczególne pokoje tego butikowego hotelu umieszczone są w nowoczesnym skrzydle pokrytym blachą typu cor-ten. Wąskie i długie okna od samej posadzki po strop są charakterystycznym elementem tego budynku. Skrzydło hotelowe nowoczesnej części połączone jest łącznikiem z częścią tradycyjną. W tej części budynku zaprojektowaliśmy część recepcyjną wraz z salą kominkową, ukształtowaną jako open space z wyjściem na taras.

Nasi klienci