Projekt biblioteki w Bojszowach

Projekt biblioteki w Bojszowach

Lokalizacja:

Jedlina, Polska

Rok:

2012

Projekt biblioteki z drewna i betonu w Bojszowach

Projekt budynku biblioteki w miejscowości Jedlina na śląsku. Budynek zlokalizowany w historycznym parku zamkowym na przedłużeniu alei dębów. Malowniczy projekt biblioteki o organicznej formie i miękkich kształtach elewacji. Użyte materiały zewnętrzne to beton i drewno. Charakterystyczne dla koncepcji budynku jest rozrzeźbiony układ warstw, pokryty drewnem. Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie surowego betonu, o swojej szaro-zimnej barwie z ciepłym w odbiorze drewnem. Beton ukształtowany prostokreślnie z widocznymi odbiciami szalunkowymi powstałymi po deskach, które tworzyły formę do której wlewano beton. Widoczne odbicia desek są świadomie pozostawione i wyeksponowane. Drewniana część elewacji otrzymała organiczną formę, miękkich, falujących linii. Jest to poszukiwanie analogii pomiędzy falującymi trawami i łanami zbóż, które w okolicy tworzą naturalny krajobraz.

Projekt biblioteki w parku w Bojszowach

Główne wejście do budynku znajduje się na przedłużeniu alei parkowej otoczonej historycznymi drzewami. Za szeroką taflą szklenia wejściowego znajduje się hol wejściowy z rzeźbiarsko ukształtowanymi schodami kręconymi. Poręcz schodów wykonana z naturalnej okładziny drewnianej z widocznym charakterystycznym rysunkiem usłojenia. Wnętrze budynku tworzy otwarty przez dwie kondygnacje hol wejściowy oraz dwukondygnacyjna część biblioteczna. Parter zajmuje przestrzeń czytelni oraz miejsce przechowywania książek i czasopism. Część piętra zajmują pojedyncze pokoje, ukształtowane w formie prostopadłościennych, obłożonych drewnem pudełek. Funkcjonalnie są to pomieszczenia czytelni tematycznych i miejsc przeznaczonych pod dyskusje i miejsca spotkań dzieci i młodzieży.

Projekt biblioteki o ciekawej elewacji w Bojszowach

Ciekawym akcentem utworzonym w elewacji zewnętrznej jest dynamiczny układ okien. Jest to przetransponowanie i swobodna interpretacja książek położonych na półce bibliotecznej. Elewacja wygląda jak półka z książkami. Koncepcja ta nawiązuje do charakteru budynku i jego przeznaczenia. Budynek otrzymuje szczególny wygląd szczególnie o zmierzchu, kiedy wnętrze rozświetlają lampy, całość elewacji niknie w mroku, a okna niczym latarnie tworzą swobodny rytm, niczym książki na półce.

Nasi klienci