Jak połączyć kuchnię i salon w nowoczesnym a zarazem funkcjonalnym stylu?
Otwarte przestrzenie w domach i mieszkaniach są obecnie bardzo modne. Każdy, kto chce mieszkać nowocześnie i komfortowo może zdecydować się na takie rozwiązanie. Najczęściej połączeniu ulegają kuchnia, salon i jadalnia. Jednak pomimo braku ścian, projektanci zachęcają do wizualnego oddzielenia strefy przyrządzania i spożywania dań od strefy relaksu. Jak to zrobić?
Już na etapie projektowania trzeba się zastanowić, jakie rozwiązania zostaną wdrożone dla uzyskania spójnego, naturalnego charakteru i jaki będzie ogólnym klimat wnętrz – skandynawski, a może rustykalny? Bardzo trudne, ale możliwe jest znalezienie punktów wspólnych dla wykluczających się stylów np. minimalistycznego i nowojorskiego. Tak wymagający projekt kuchni z salonem warto jednak powierzyć w ręce specjalistów.
Strefa wypoczynkowa centralnym punktem wnętrza
Narożnik czy kanapa z fotelami wcale nie muszą znajdować się przy ścianie. Niejeden projekt kuchni z salonem zakłada ich centralne rozmieszczenie. Stanowi to subtelne i nienachalne przejście z jadalni do salonu – szczególnie, jeśli rozkładany mebel jest rozkładany i funkcjonuje również jako łóżko w nocy.
Stół otoczony krzesłami między kuchnią a salonem
Łączenie pomieszczeń powinno być płynne, dlatego otwarte wnętrza należy urządzać w podobnej stylistyce. Jasne barwy optycznie powiększą strefę dzienną i sprawią, że będzie ona reprezentatywna, a przy tym bardzo funkcjonalna.
Sposobem na łagodnie przejście od strefy roboczej do strefy wypoczynku jest oddzielenie ich stołem i krzesłami. Ten mebel łączy serwowanie dań z ich spożywaniem, co z kolei jest okazją do spotkań w grodzie rodziny i przyjaciół oraz wspólnego relaksu. Na środku dobrze prezentuje się mebel z prostokątnym blatem i tapicerowane siedziska ław lub stołków. Przygotowując projekt małej kuchni z salonem ważnym elementem jest dobór odpowiedniego oświetlenia.
Projekt kuchni z wyspą lub wysoki blat z hokerami
Taka półotwarta forma to kompromis idealny dla zwolenników i przeciwników otwartych kuchni. W przedstawionej konfiguracji podział pomieszczeń jest gwarantowany przez wysunięty i podwyższony blat meblowy, do którego dosunięte są wysokie krzesła. Hokery przywołują skojarzenia z barem i dają sposobność do spożywania posiłków blisko kuchni. To miejsce, w którym można spotkać się na plotki lub szybki lunch Projekt kuchni z wyspą zakłada rozwiązania maskujące nieład na blatach roboczych, aby nic nie zakłócało wypoczynku.
architekt, założyciel i lider pracowni
Architekt IARP i SARP Katowice, certyfikat RIBA
Absolwent Politechniki Krakowskiej na Wydziale Architektura i Urbanistyka. Dyplom, 2008, akredytowany przez Roysl Institute of British Architects, pod przewodnictwem dr hab. inż. arch. Marka Kowickiego, prof. PK. Był to pierwszy obroniony dyplom w historii uczelni łączący dwa kierunki tj. architekturę i urbanistykę oraz architekturę krajobrazu. Tematem przewodnim dyplomu była rewitalizacja obszarów poprzemysłowych.